Як приготувати суші в домашніх умовах
Сьогодні японська кухня популярна у всьому світі. Суші є одним з найпопулярніших страв, що подаються в ресторанах. Але і в домашніх умовах приготувати їх зовсім не складно. Знаючи основи процесу приготування суші, ви зможете готувати собі це блюдо хоч кожен день.
Основні види суші
Японська кухня виділяє такі основні види суші:
• Маки (роли). У листя морської водорості закочується рис, комбінований з овочами і морепродуктами. До столу рулон подається нарізаним на рівні шматочки.
• Нігірі (добре стислі суші). Це стислі рисові брусочки (зі спеціальних сортів рису) невеликого розміру, зверху яких кладуться шматочки риби. Подаються парами.
• Чираши-суші (суші розділені). У невеликі контейнери розкладають рис і приправляють його різними комбінаціями морепродуктів і овочів. Найпоширеніший в Японії вид суші.
• Оші-суші (суші пресовані). На дно невеликого контейнера укладається маринована або приготована іншим способом риба, після чого контейнер заповнюється рисом до країв. Зверху рису кладеться гніт. По закінченні певного часу, блюдо виймається з контейнера, перевертається рибою догори і нарізається шматочками.
• Суші змішані. До цієї категорії зараховують будь-які види суші, які не були перераховані вище. Наприклад, фукуза-суші (тонкий, нарізаний квадратами, омлет в який загортають рис).
Приправи для суші
Щоб підкреслити смак страви і надати їй неповторний смак, що поєднує нотки гостроти, солодощі і кислоти одночасно, суші подають до столу з двома видами приправ: васабі (японським хріном) і рисовим оцтом. Справжній рисовий оцет солодкуватий і абсолютно не гострий. Західні і китайські бренди виготовляють рисовий оцет з більш сильним ароматом і кислуватий на смак. Це «забиває» ніжний смак суші, тому краще використовувати справжній японський продукт, наприклад, Mitsukan.
Японський хрін васабі існує двох видів: Сейо і сава. Сава відноситься до делікатесів, коштує дуже дорого і рідко використовується за межами Японії. Сейо можна купити в будь-якому магазині східної кухні. Краще купувати Сейо в порошку, так як пастоподібні соуси мають велику кількість консервантів, тому покупець не може відчути справжній смак приправи. Васабі в порошку потрібно просто змішати з водою і через 10 хвилин у вас буде готовий до вживання соус.