Як правильно вибрати вино
Здавалося б, що вибір пляшки вина в магазині або при замовленні в ресторані повинен бути швидким і простим процесом, але часто на ділі це виявляється не так. Крім основного питання «Червоне або біле вино купити?» Вам також потрібно вибрати сорт винограду, рівень якості, а іноді і регіон виноградника. Більше того, Ви також повинні взяти до уваги те, наскільки дороге вино Ви собі можете дозволити.
У ресторані або дорогому супермаркеті вина Ви можете покластися на рекомендації і знання сомельє або консультанта. Але у звичайному магазині, консультанти можуть повідати Вам лише завчений напам'ять текст, самі не розбираючись в тому, про що говорять. Отже, Ви залишаєтеся один на один з величезним вибором пляшок вина і у своєму виборі можете покладатися тільки на себе.
1. Червоне або біле вино?
• Візьміть червоне вино для багатого і ситного обіду / вечері: м'ясо, дичину, ковбаси, яловичина, гострий сир.
• Візьміть біле вино для більш легких страв, таких як, салати, легкі закуски, риба, морепродукти, курка, ніжні сири.
2. Вартість вина.
• Уникайте дуже дешевих вин.
• Майте на увазі, що пляшка хорошого вина, не обов'язково повинна бути найдорожчою. У деяких випадках, недороге вино буде на смак краще, ніж вино в п'ять разів дорожче.
• З ряду не дорогих вин краще вибирати ординарні, або, зараз стає більш популярним називати їх молоді та зрілі вина. Трохи дорожче йдуть марочні вина.
• На вартість вина, крім марки і терміну витримки, також впливає вік виноградника. Якщо вино зібрано з виноградника, якому всього пару років, воно не котирується. Чим старше кущ винограду, тим багатший і яскравіший смак вина.
3. Сорт винограду.
Саме на цьому етапі в основному виникають проблеми при виборі вина.
• Прочитайте етикетку на пляшці вина, що б визначиться з сортом винограду, роком врожаю, регіоном (у випадку з французькими винами), вмістом алкоголю, країною виробником і т.д.
• Каберне Совіньон має багатий і насичений смак з нотками чорної смородини.
• Піно Нуар має схожі смакові характеристики з Каберне, але в той же час дещо м'якше.
• Одним з найпопулярніших вин є Мерло, легке червоне вино зазвичай з цитрусовим присмаком.
• З білих вин популярне Шардоне, елегантне вино з легка маслянистим присмаком, і легке вино Совіньон Блан (відмінно підходить в спекотну літню погоду).
• Смак вина в основному визначається технологією виноробства, регіоном, де вирощено виноград. Часто вино виробляють з двох сортів винограду. Ці нюанси впливають на смак і аромат вина. Так що не слід вибирати вино виключно по сорту винограду.
• Якщо на етикетці є напис «Single vineyard», це означає, що виноград вирощений на окремому винограднику, і чим менша ділянка, тим більша уваги приділяється кожній кисті, тим швидше проводиться прибирання врожаю і це позитивно позначається на смакових якостях вина.
• Якщо на етикетці взагалі не вказаний сорт вина, а лише туманний опис, прикрашений епітетами, наприклад «виготовлено з найкращих сортів винограду», то таке вино взагалі не варто брати.
• Такого поняття, як «напівсолодке» вино взагалі не існує. Зазвичай, воно наповнене консервантами і стабілізаторами виготовлено з ні на що не придатного винограду, і підсолоджене цукром, щоб убити смакові огріхи вина.
4. Вік вина.
• Не завжди вік вина - показник якості і далеко не всі вина з віком стають краще. Навіть навпаки, більшість вин псуються в міру збільшення терміну їх зберігання.
• Більшість білих і рожевих вин якраз краще розкривають свій смак у молодому віці. Піно Гриджіо, наприклад, має кращий смак, коли воно відносно молоде.
• Багато червоних вин стають з віком краще. Але це не означає, що потрібно зараз же скупити вино на своє срібне весілля. Червоне вино, пропоноване в магазинах, вже готове до вживання, так як в основному виробники витримують його не менш двох років після виготовлення, перш ніж воно надійде на прилавки. За «старим» вином краще йти не в продуктовий супермаркет, а в спеціалізований магазин.
5. Ще пару порад щодо вибору та зберігання вина.
• Хоча в червоному вині допускається наявність осаду, дивіться, щоб вино не було дуже каламутним.
• В яскравих і хитромудрих пляшках, прикрашених мішурою або виготовлених під «глечики і графини» рідко буває хороше вино.
• Зверніть увагу на зовнішній вигляд пляшки: етикетки повинні бути наклеєні рівно, горлечко цілим і не тріснутим, пробка, як правило, з натуральних матеріалів, хоча деякі країни вже переходять на гвинтові пробки для закупорки молодих вин.
• Закриту пляшку краще зберігати в темному і прохолодному місці. Світло (як сонячне, так і неонове) - ворог вина.
• Відкриту пляшку не радять зберігати більше трьох днів. По закінченню цього терміну, вино краще використовувати для приготування страв.
• Пляшку вина слід тримати в горизонтальному положенні, що б воно омивало пробку і вона не висихала і не зсихалася.
Насолоджуйтесь вином, але знайте міру 